Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 00:26 - Хроника, Факти и Документи - Истината за разкола в БПЦ
Автор: panorthodox Категория: Други   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2010 14:35


 

ЧАСТ ВТОРА


2002 г.


Юли-ноември – Комисията по правата на човека и вероизповеданията в 39-то НС обсъжда обобщен законопроект за вероизповеданията. Негов гръбнак е законопроектът на Борислав Цеков. Дебатите се проточват месеци, главно поради обструкциите на Лъчезар Тошев, на представители на разколниците и подкрепящите ги „правозащитни” организации.

Журналистът и богослов Явор Дачков, известен със своите пристрастия към управлението на Иван Костов, в серия от публични изяви подкрепя новия Закон за вероизповеданията и преодоляването на разкола. Той призовава СДС да преосмисли отношението си към каноничната църква и патриарх Максим.

Ноември – В серия от изявления по медиите депутатът Борислав Цеков се ангажира, че до Коледа новият закон ще бъде приет.

Разколниците започват протести. Нахвърлят се публично и с обидни квалификации към Цеков и към архиереите от БПЦ, особено към Неврокопския митрополит Натанаил, който представлява Светия Синод в работата на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в парламента.

Депутати от СДС искат нова експертиза на законопроектите от Съвета на Европа, опитвайки се да забавят приемането на новия закон. От мнозинството отговарят, че всички препоръки от експертизата на Съвета на Европа в предния парламент за взети предвид.

В медиите „правозащитни” организации протестират, че са били изгонени със скандал, предизвикан от народния представител Цеков, от заседанията на парламентарната комисия, тъй като са обвинени, че протакат приемането на закона.

На официално заседание на Комисията по правата на човека и вероизповеданията, разколникът Анатолий Балачев заявява, че „ще се лее кръв” ако законът за вероизповеданията бъде приет.

Декември – На пресконференция разколниците обявяват, че приемането на новия закон за вероизповеданията е комплот на КГБ, че Симеон Саксобургготски е бил „на инструктаж в Москва”, откъдето му наредили да подкрепи закона и че Борислав Цеков е „продавал деца по интернет”.

Медиите съобщават, че Националната служба за охрана е поставила денонощна охрана на народния представител Борислав Цеков, поради постъпили заплахи срещу него. По този повод депутатът обявява пред медиите, че разколниците неколкократно са го заплашвали по телефона, че ще го залеят със сярна киселина или ще го запалят жив, което е засечено от службите – прочети тук.image



Тагове:   хроника,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930